úterý 9. dubna 2013

Státní symboly České republiky


Státní symboly České republiky

Podle čl. 14. Ústavy České republiky ze dne 16. prosince 1992 a § 1 zákona České národní rady č. 3/1993 Sb., o státních symbolech České republiky, jsou státními symboly České republiky velký státní znak a malý státní znak, státní barvy, státní vlajka, vlajka prezidenta republiky, státní pečeť a státní hymna.

Velký a malý státní znak

Velký státní znak tvoří čtvrcený štít, v jehož prvním a čtvrtém poli je stříbrný dvouocasý lev ve skoku se zlatou korunou a zlatou zbrojí. Ve druhém modrém poli je stříbrno-červeně šachovaná orlice se zlatou korunou a zlatou zbrojí. Ve třetím zlatém poli je černá orlice se stříbrným půlměsícem zakončeným jetelovými trojlístky a uprostřed s křížkem, se zlatou korunou a červenou zbrojí.


Velký státní znak – příloha č. 1. Zákona č. 2/1993 Sb.,










Malý státní znak tvoří červený štít, v němž je stříbrný dvouocasý lev
ve skoku se zlatou korunou a zlatou zbrojí.






Státní barvy

Podle zákona č. 3/1993 Sb., o státních symbolech České republiky jsou státní barvy BÍLÁ, ČERVENÁ, MODRÁ a to v uvedeném pořadí.




Státní vlajka

Státní vlajka se skládá z horního prvku bílého a dolního prvku červeného, mezi něž je vsunut žerďový modrý klín do poloviny délky vlajky. Poměr šířky vlajky k její délce je 2:3.



Vlajka prezidenta republiky

Vlajka prezidenta republiky je bílá, s okrajem skládajícím se z plaménků střídavě bílých, červených a modrých. Uprostřed bílého pole je velký státní  znak. Pod ním je bílý (stříbrný) nápis „PRAVDA VÍTĚZÍ“ na červené stuze podložené žlutými (zlatými) lipovými ratolestmi.





Státní pečeť

Státní pečeť tvoří velký státní znak podložený lipovými ratolestmi
po stranách, kolem něhož je opis „ČESKÁ REPUBLIKA“. Pečetidlo státní pečeti uchovává prezident republiky.
Státní pečeť – příloha 5. Zákona č. 3/1993 Sb.,







Tradiční symboly, které nejsou zakotveny v Ústavě

Do dnešních dob jsou při velmi výjimečných  příležitostech jako například významné výročí nebo volba prezidenta republiky, zpřístupněny k prohlídce tzv. „České korunovační klenoty“. Je to národní poklad nevyčíslitelné historické hodnoty. Mezi tyto unikátní poklady, které po staletí reprezentují nejvyšší státní moc v Čechách, patří svatováclavská koruna, královské žezlo, královské jablko, korunovační roucho českých králů, zlatý ostatkový kříž a svatováclavský meč. Kromě samotných insignií k nim náleží i drahocenná pouzdra, v nichž jsou uchovány. Pro přístup ke korunovačním klenotům je zapotřebí 7 klíčů, které mají vždy nejvyšší představitelé státu – prezident republiky, předseda vlády ČR, arcibiskup pražský, předseda Senátu ČR, předseda Poslanecké sněmovny ČR, probošt metropolitní kapituly u Sv. Víta a sedmý klíč má v držení primátor hlavního města Prahy.

Žádné komentáře:

Okomentovat